• REGIM ALIMENTAR IN HEPATITA CRONICA

 
Dieta in hepatita cronica
 

Bolnavii de hepatita cronica si de alte afectiuni ale ficatului necesita diete speciale, create pentru fiecare pacient in parte pentru a preveni complicatiile hepatitei si malnutritia.

Odata ce sunt diagnosticati cu hepatita, pentru majoritatea pacientilor supravegherea atenta a dietei devine o parte esentiala a tratamentului.

Intelegerea impactului dietei asupra ficatului este necesara atat din partea pacientului, cat si a familiei.

Riscul de aparitie a complicatiilor hepatitei poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.

La pacientii cu hepatita cronica, dieta si nutritia joaca un rol esential in prevenirea complicatiilor ce pot afecta in mod suplimentar ficatul.

Prin urmare, in urma stabilirii diagnosticului de hepatita, consultarea unui nutritionist este un element important al regimului de viata dedicat imbunatatirii starii de sanatate.

Un aspect fundamental al regimului pentru hepatita este evitarea bauturilor alcoolice de orice tip.  In conditiile in care aceasta regula nu este respectata, aparitia cirozei hepatice este frecventa si  poate duce la decesul persoanei. Prin urmare, consumul de alcool nu este recomandat, iar evitarea sa completa este cea mai buna optiune pentru bolnavii de hepatita.

In plus, bolnavii trebuie sa respecte unele recomandari nutritionale pentru a controla luarea excesiva in greutate sau slabirea organismului.

Regimul pentru hepatita este cel putin normocaloric, bogat in proteine, dar sarac in grasimi, pentru a cruta ficatul.

In formele severe ale hepatitei se recomanda un regim de spitalizare periodica, iar in celelalte forme 12 -14 ore de repaus la pat zilnic, permitand in perioadele de remisiune – in formele usoare – o activitate profesionala cu program redus si fara expunere la surmenaj si eforturi fizice mari.

 

 

 

 

Tratamentul igieno-dietetic consta in:
  » evitarea eforturilor fizice excessive
  » alimentatie completa si echilibrata, suficienta caloric, administrata in prize mici, la ore regulate si individualizata in functie de preferinte sau restrictii dietetice determinate de alte afectiuni
  » excluderea bauturilor alcoolice

Dieta bolnavilor de hepatita trebuie sa fie bogata in proteine, pentru a sustine repararea celulelor hepatice.

In prezent, nutritionistii recomanda un aport zilnic de 120 grame de proteine.

Aporturile adecvate de proteine sunt importante pentru a construi si mentine masa musculara si pentru a contribui la vindecare.

Aporturile trebuie adaptate la greutatea corporala.

Aproximativ 0,8 grame de proteine/kgc sunt recomandate pentru pacientii cu hepatita, cu exceptia cazului in care o complicatie a cirozei (encefalopatie) apare.

 Cauza acestei atingeri a encefalului nu este cunoscuta cu exactitate, dar se pare ca o restrictie a proteinelor animale din dieta si adoptarea unei diete vegetariene joaca un rol in redobandirea capacitatilor mentale.

Ficatul joaca un rol important in metabolismul fierului, deoarece este principalul organ care stocheaza acest metal. O dieta normala contine 10 -20 mg de fier.

 Doar 10% din aceasta cantitate este eliminata din organism. Pacientii cu hepatita cronica au uneori dificultati in excretia fierului, ceea ce poate duce la acumularea excesiva in ficat, sange si alte organe. Dar, excesul de fier poate fi daunator ficatului. Din acest motiv, pacientii cu un nivel ridicat de fier seric, sau care sufera de ciroza ar trebui sa evite luarea suplimentelor.

   

      ALIMENTE PERMISE

  

LACTATE:
lapte (de preferinta degresat), iaurt, branza de vaci, cas, telemea (desarata)
  

CEREALE SI FAINOASE:
macaroane, taitei, orez, gris -fierte bine
biscuiti, cornuri, chifle
paine alba (de preferinta prajita), mamaliguta
 

 

FRUCTE:
mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit
 

 

LEGUME:
dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti)
ardei gras, spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli)
 

 

CARNE SI PREPARATE DIN CARNE:
carne slaba: de pasare (dupa indepartarea pielitei), de vaca –  fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente
peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca – fiert sau fript pe gratar
 

 

OUA:
maxim 2 oua pe saptamana – fierte
Ouale sunt interzise cu desavarsire numai la bolnavii de colecistita sau litiaza biliara.
 

GRASIMI – max. 50 g/ zi
unt proaspat, smantana (alegeti sortimentele cu putine grasimi)
grasimi vegetale: ulei de masline, floarea-soarelui, porumb, dovleac; margarina
sosuri – fara grasimi, fara prajeli si fara condimente
 

DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE
miere de albine, marmelada, magiun, jeleu,  bomboane, serbet, bezele
prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau marmelada
tarte cu fructe
 

BAUTURI
sucuri de fructe (in special de citrice si struguri), compoturi
ceai de menta, tei, cozi de cirese
cafea naturala
 

CONDIMENTE
patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina
suc de lamaie, sare de lamaie diluata, otet slab (de preferinta de fructe)

  

      ALIMENTE  INTERZISE

 

alimente vechi sau conservate
afumaturi si mezeluri afumate
prajeli
branzeturi fermentate
vanat
carnea grasa (porc, rata, gasca), peste gras, icre
sosuri picante, alimente condimentate
fructe de mare
cafea, cafeinaLACTATE
branzeturi fermentate sau grase

FRUCTE
nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide

LEGUME
castraveti, gulii, varza,  vinetele, ceapa, usturoi, cartofii prajiti
muraturi

CARNE SI PREPARATE DIN CARNE
carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat
mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama, conservele
carnea conservata sau afumata
carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale)
prajelile
maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel
peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat
icre

OUA
ouale prajite in untura sau ulei
ouale de rata

GRASIMI – max. 50 g/ zi
untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca
grasimi prajite
maioneza
sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente

DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE
prajiturile cu unt sau multe galbenusuri de ou: placinte, cozonac, clatite, gogosi
prajiturile cu cacaco, ciocolata
inghetata

BAUTURI
toate tipurile de bauturi alcoolice (cel putin 1 an)
bauturile prea reci

CONDIMENTE
piper, ardei iute, hrean, mustar

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: